Svetište sv. Leopolda Mandića

Hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u bokokotorskom gradiću Herceg Novom, u koji je njegova obitelj pred najezdom Turaka doselila iz Zakučca, malog mjesta na desnoj obali Cetine, u blizini Omiša. Papa Pavao VI. svečano ga je proglasio blaženim 2. svibnja 1976. godine, a sv. Ivan Pavao II., na 25. godišnjicu svog biskupstva, proglašava ga svetim 16. listopada 1983. godine.

U okviru proslave velikog jubileja 2000 godina kršćanstva u Zakučcu je podignuto svetište koje se nalazi u podnožju slapa Ilinac. U svetište danas hodočaste vjernici iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja, proseći zagovor ovog Božjeg ugodnika, a brojni zahvalni darovi sv. Leopoldu svjedoče o uslišanim molitvama.

 

Svetište Majke Božje Lurdske

Na zapadnom ulazu u Makarsku nalazi se Svetište Gospe Lurdske, koje je podigao splitsko-makarski pomoćni biskup, sa sjedištem u Makarskoj, Juraj Carić 1908. godine. Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lurd.

U ovom središtu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Mnogi prolaznici ovdje navrate da se odmore, kratko se pomole Majci Božjoj, upale svijeću i nastave svoj put.

mjesto kvalitetnog odmora

Promajna

Promajna je malo ribarsko mjesto koje trenutno doživljava turistički procvat. Nalazi se između Baške Vode i Makarske i novo je popularno odredište za obitelji s djecom

priroda

Pješačke staze

Ako poželite posjetiti i obližnja mjesta, možete to učiniti i pješice. Za 15 minuta ćete stići u Bratuš, a za 40 minuta u Bašku Vodu. Iznajmite bicikl pa možete posjetiti više mjesta u Makarskoj Rivijeri, i to bez opasnosti od automobilskog prometa!

Adresa

Zagrebačka 24

21320 Promajna, Hrvatska

Telefon

(+385) 92 5034 648

Rezervacije

(+385) 92 5034 648

pratite nas

Copyright © 2022. All Rights Reserved.